Pokeri säännöt

Kuinka pelata pokeria – Yleisohjeet suosituimpiin pokeri peleihin

Pokeri on todella helppo peli oppia, mutta mestariksi tuleminen siinä on todella hankalaa. Eri pokeri variaatioita on kymmeniä tarjolla ja kaikissa peleissä on omat erikois- säännöt, jotka pitäisi oppia. Kerromme tässä artikkelissa pokeri säännöt lyhyesti suosituimpiin pokeri variaatioihin mitä nettipokerissa on tarjolla. Mikäli halut suoraan hypätä pokeri pöytiin, käy valitsemassa paras pokerisivusto meidän arvosteluista.

Pokeri ohjeet aloittelijalle

Perussääntönä pokerissa voittaa se, jolla on lopussa paras pokeri käsi, tai saat muut pelaajat luovuttamaan oman käden ennen showdownia (jossa paljastetaan kaikki kortit ja katsotaan, kenellä on paras käsi). Kuulostaa helpolle.

Useimmissa pokeri variaatioissa on kuitenkin useita panostuskierroksia, jossa yritetään saada hyvällä kädellä lisää pelimerkkejä pottiin tai huonolla kädellä vastustaja luovuttamaan.

Pokeri käsien arvotPokeri arvot

 • Kuningasvärisuora (A-K-Q-J-T samaa maata)
 • Värisuora (Viisi peräkkäistä korttia samasta maasta)
 • Neljäsamaa (A-A-A-A)
 • Täyskäsi (A-A-A-K-K)
 • Väri (Kaikki kortit samaa maata)
 • Suora (8-7-6-5-4 mailla ei väliä)
 • Kolmoset (A-A-A)
 • Kaksi paria (A-A-K-K)
 • Pari (A-A)
 • Hai peli (A-K-9-6-3)

Jos kaikilla pelaajilla on saman arvoinen pokeri käsi, voiton vie se, jolla on korkein kortti tai pari. Täyskäden tilanteessa K-K-J-J-J käsi häviää Q-Q-Q-2-2 kädelle koska sen kolme rouvaa on vahvempi kuin kolme jätkää.

Nettipokeri

Netissä voi pelata useita eri pokeri variaatioita. Kerromme seuraavaksi netin suosituimpien pokeri variaatioiden säännöt.

Texas holdem säännöt

Texas-holdem

Texas Holdem pokeri on ylivoimaisesti suosituin pokeri muoto ja sen säännöt on hyvin helppo oppia. Texas Holdemiä voidaan pelata 2-10 pelaajan kesken. Suosittelemme 6-8 pelaajaa on, jotta peli on nopeaa eikä pakan sekoittamiseen mene liikaa aikaa.

Ensimmäiseksi valitaan jakaja, joka sekoittaa pakan ja jakaa kortit. Jakajaa kutsutaan myös ”Buttoniksi” koska hänen eteensä laitetaan yleensä merkki, joka indikoi kenen vuoro on olla jakajana. Jokaisen käden jälkeen buttonia siirretään yhden pelaajan verran vasemmalle.

Holdem peleissä jakajasta kaksi vasemman puolimmaista pelaajaa laittaa sokko panoksen. Yleisin tapa sokkopanosten koosta on, että jakajasta seuraava laittaa puolet siitä mitä hänestä seuraa laittaa. On myös yleistä, että molemmat laittavat samansuuruisen sokkopanoksen.

Kaikille pelaajille jaetaan kaksi korttia kuvapuoli alaspäin ja niitä ei näytetä muille pelaajille.

Tästä kohtaa itse pelaaminen alkaa. Sokkopanosten vasemman puolimmainen pelaaja avaa pelin ja voi päättää mitä hän haluaa tehdä korteillansa. Vaihtoehtoja ovat ”luovuttaminen” pelaaja heittää omat kortit pois, ”Maksaminen” pelaaja maksaa ison sokkopanoksen verran tai ”Korottaa” eli laittaa lisää merkkejä peliin, jonka seuraavien pelaajien pitää taas joko maksaa, korottaa lisää tai luovuttaa.

Pelaaja, joka on korottanut yhdellä panostuskierroksella, ei voi korottaa, ellei joku toinen pelaaja ole korottanut lisää.

Kun kukaan ei voi enää korottaa, jaetaan ”FLOP”, eli laitetaan kolme ensimmäistä yhteistä korttia pöydän keskelle ja tämän jälkeen suoritetaan jälleen panostuskierros.

Tämän panostuskierroksen jälkeen jaetaan ”TURN” ja ”RIVER” joissa molemmissa lisätään pöytään vain yksi yhteinen kortti. Kummankin yhteisen kortin jälkeen suoritetaan jälleen panostuskierros.

Riverin panostuskierroksen jälkeen tulee ”Showdown” jossa katsotaan, kenellä on paras pokeri käsi ja hän vie kaikki merkit mitkä on laitettu peliin. Tämän jälkeen vain siirretään Buttonia pykälän vasemmalle ja suoritetaan uusi pelikierros. Helppoa!

Omaha pokeri

Omaha Holdem pokeri on muuten aivan samanlaista kuin Texas Holdem, siinä vain jaetaan jokaiselle pelaajalle neljä korttia kahden sijaan. Näistä neljästä kortista pelaajan on aina käytettävä kaksi ja yhteisestä pöytäkorteista kolme muodostaakseen parhaan pokeri käden.

Pelaaja voi käyttää pelin eri vaiheissa eri kortteja kädestään muodostaakseen pokeri käden. Omaha pokerissa kannattaakin pelata sellaisia käsi, missä kaikki neljä korttia ovat jotenkin yhteydessä toisiin. Esimerkiksi KQJT, jolla on paljon helpompi saada suora aikaiseksi kuin A963 kädellä.

Open face Chinese poker

Suomessa kehitetty pokeri variaatio, jota kutsutaan myös avokinkki peliksi. Open face chinese pokeri eroaa paljon suositummista Holdem peleistä, sillä tässä lasketaan pisteitä eikä panosteta ollenkaan.

Tätä peliä pelataan kohden tai kolmen pelaajan kesken ja siinä pyritään käyttämään 13 korttia muodostaakseen kolme mahdollisimman hyvää pokeri kättä. Jujuna on, että sitä mukaan, kun sinulle jaetaan kortteja, sinun pitää asettaa ne joko ”Etu”, ”Keski” tai ”Taka” käteen. Takakädessä pitää lopussa olla paras pokeri käsi, keskellä keskivahva ja etu kädessä huonoin. Muussa tapauksessa sinulla on virheellinen peli ja häviät automaattisesti kaikki pelit (-6 pistettä) sekä mahdolliset rojaltit mitä vastustajilla on.

Käsi Pokeri käden vahvuus
Etupeli (3 korttia) Heikoin käsi
Keskipeli (5 korttia) Toiseksi paras käsi
Takapeli (5 korttia) Paras pokeri käsi

 

Pelin eteneminen

Alkuun kaikille jaetaan viisi korttia käteen, jotka pitää asettaa avoimeksi kaikkien nähtäväksi niihin kolmeen eri käteen. Kaikki viisi korttia voi laittaa suoraan, vaikka takakäteen. Tämän kierroksen jälkeen jokaisella muulla kierroksella pelaajille annetaan kolme korttia käteen, joista heidän pitää lisätä kaksi korttia mihin pokeri käteen haluaa ja heittää yksi pois. Näin jatketaan, kunnes kaikilla pelaajilla on kolme valmista pokeri kättä edessä.

Pistelasku

Pisteitä pelaajat voittavat kahdella eri tavalla.

 1. Pelaajat vertailvat käsien vahvuuksia keskenään. Etupeli vs Etupeli, keskipeli vs keskipeli ja takapeli vs takapeli. Pelaaja voittaa yhden pisteen jokaisesta voitetusta pelistä ja saa kolme extra pistettä, mikäli hän voittaa jokaisen pelin.
 2. Rojaltit – Pelaajat saavat pisteitä sen mukaan, kuinka vahvoja pokeri käsiä he pystyvät muodostamaan jokaiselle pelille

Open face chinese pistetaulukko (Rojaltit)

Etupeli Pisteet Keskipeli Pisteet Takapeli Pisteet
66 1 Kolmoset 2 Suora 2
77 2 Suora 4 Väri 4
88 3 Väri 8 Täyskäsi 8
99 4 Täyskäsi 16 Neloset 10
TT 5 Neloset 20 Värisuora 15
JJ 6 Värisuora 30 Kuningasvärisuora 25
Jne. Jne. Kuningasvärisuora 50

 

Fantasyland

Erikoibonuksena mikäli pelaaja saa vähintään rouva parin etupeliin (QQ), pääsee hän seuraavalla kierroksella Fantasylandiin (tai Narniaan suomessa). Fantasylandissä pelaaja saa suoraan käteen 14-korttia, jotka hän voi vapaasti käyttää muodostaakseen kolme pokerikättä ja heittää yhden ylimääräisen kortin lopussa pois.

Pelaaja pysyy Fantasylandissä mikäli hän onnistuu saamaan kolmoset etupeliin, täyskäden keskipeliin (säännöistä riippuen) tai neloset takapeliin.

Open face chinese poker – Missä voi pelata?

Käy tutustumassa ohjeisiin muinka voit liittyä meidän Pokio Pokeri Clubiin missä pääset pelaamaan open face chinese pokeria muita pelaajia vastaan oikealla rahalla.

Videopokeri

Videopokeria on viiden kortin vaihtopokeri peli, jota pelataan usein kolikkopelinä huoltoasemalla tai kioskilla. Videopokerissa haetaan mahdollisimman hyvää viiden kortin pokeri kättä. Alkuun pelaajalle jaetaan viisi korttia, joista hän voi päättää mitkä kortit vaihdetaan pois. Suomessa videopokerissa annetaan vaihtaa 0–4 korttia, eli yksi pitää jättää käteen. Vaihdettujen korttien tilalle saa saman verran uusia kortteja ja tämän jälkeen katsotaan riittääkö pokeri käden vahvuus voittamaan rahapalkintoja.

Videopokeria voi pelata melkeimpä millä tahansa nettikasinolla.

Missä kannattaa pelata netti pokeria?

Lista parhaista nettipokeri sivustoista